Individueel

In een individuele sessie sta je stil bij thema’s die voor jou belangrijk zijn. We brengen samen in kaart waar jij tegenaan loopt en je zet stappen om verandering te creëren. Ik nodig je uit om liefdevol naar jezelf en je eigen gedrag te kijken. Er is namelijk altijd een reden waarom je doet wat je doet. Je hebt ooit in je leven dit gedrag aangeleerd omdat deze manier op dat moment het beste leek. Als je dat gaat zien, kun je compassie voor jezelf ontwikkelen. Je leert jezelf waarderen om wie je bent. Dan kun je gaan kiezen tussen je oude manier van doen en een nieuwe manier. Die nieuwe manier oefen je in de sessie en natuurlijk in het dagelijks leven.

Hierbij wordt je geholpen door je lichaam. Je lijf weet wat jij echt wilt, wie je werkelijk diep van binnen bent. Als je weer gaat voelen in je lijf, open je in jezelf de deur voor jouw waarheid. En die waarheid is nooit hetzelfde als het negatieve verhaal dat jij jezelf over jou hebt verteld… Voordat we starten met sessies vindt altijd eerst een intakegesprek plaats. Dit gesprek is gratis en verplicht je tot niets. Wil je een afspraak maken? Klik op de link ‘Contact’.

Voorbeelden van cliëntverhalen (onderstaande namen zijn verzonnen en de beschrijvingen van de behandelingen zijn gesimplificeerd):

Lisa heeft het prima voor elkaar. Ze heeft een leuke man, een goede baan en twee gezonde, blije kinderen. Toch is ze niet echt gelukkig. Ze voelt zich mat en als je haar vraagt wat zij wil, weet ze het niet. Ze wordt eigenlijk nooit boos. Wel verdrietig, op een moedeloze, machteloze manier. Ik moedig haar aan om te stampen en geluid te maken. In het begin durft ze dit niet, ze voelt zich gegeneerd. Maar omdat ze zich niet mat en moedeloos wil blijven voelen, zet ze door. Dan ontdekt ze dat ze eigenlijk best geïrriteerd is over veel dingen. Die irritatie voelde ze eerst niet en uitte ze al helemaal niet. Ze merkt dat ze hier veilig kan oefenen. Het geeft haar kracht, ze gaat vrijer ademen en voelt zich lichter. Stapje voor stapje leert ze accepteren dat zij, net als ieder ander, soms geïrriteerd en boos is. En dat ze dit goed kan gebruiken om te voelen wat zij wel en niet wil. Ze leert om voor zichzelf op te komen. De gevoelens van machteloosheid nemen af.

Martin is gescheiden en heeft sinds een half jaar een nieuwe relatie. Hij is gek op zijn vriendin Karla. Maar gek genoeg merkt hij dat hij toch afstand houdt. Als hij zijn kinderen uit zijn vorige relatie een week niet ziet, mist hij ze. Maar dat laat hij Karla niet zien: als hij het gemis voelt, wordt hij chagrijnig, hij gaat mopperen. Als Karla vraagt wat er is, “is er niks”. Op die momenten voelt Martin zich alleen in hun relatie en Karla ook. En Martin is boos op zichzelf: “ik ben toch een sukkel dat ik zo rot tegen haar doe, ben ik dan zo’n botte boer?”. Als we doorpraten blijkt dat er vroeger thuis geen ruimte was om te huilen, jongens moesten stoer zijn. Zo heeft Martin nooit geleerd om zijn tranen te laten zien. Hij gaat zien dat hij zijn verdriet altijd heeft vervangen door boosheid. Maar dat is nu niet meer wat hij wil. Daarom nodig ik Martin uit om oefeningen te doen die zijn borstgebied wat meer ontspannen maken. Als je borstgebied ontspant, kun je beter voelen wat er in je hart leeft. Ook vraag ik hem dieper te ademen. Na verloop van tijd, zegt hij dat hij zich wat verdrietig voelt. Soms wordt hij boos, hij vindt de oefeningen onzin. Dat is ok, ook dat mag er helemaal zijn. Maar na een tijdje komen er tranen. Hij leert zijn verdriet toe te staan en het te laten zien aan Karla. Beiden zeggen dat ze zich dichter bij elkaar voelen.

Inge is vrijgezel en heeft al jaren dezelfde baan. Ze zou graag iets willen veranderen aan haar leven, maar ze durft niet goed. Ze beschrijft zichzelf als onzeker. Als ik haar vraag naar haar goede eigenschappen, noemt ze vooral haar ‘mindere’ kanten. We praten over hoe het vroeger was, over de relatie met haar ouders en broers en zussen. In die gesprekken ontdekken we hoe haar negatieve beeld van zichzelf is ontstaan. Haar moeder was altijd bang voor de mening van anderen. Inge is daardoor op haar tenen gaan lopen, ze mocht niet uit de band springen, niet opvallen. Hierdoor is ze haar eigen gedrag gaan afkeuren. Langzaamaan gaat ze zien dat zij niets fout deed. Het was het gedrag van haar moeder dat maakte dat zij dit ging geloven.
Ik vraag haar wat haar moeder vaak tegen haar zei: “stel je niet zo aan” zegt ze. Dan vraag ik haar met haar lichaam uit te beelden hoe dit voor haar voelt. Ze maakt zich heel klein. Het maakt haar verdrietig. En ook opstandig, maar dat duwt ze snel weer weg. Ik vraag haar om een geluid te maken dat uitdrukt hoe ze zich voelt. Eerst is dit moeilijk, maar uiteindelijk vindt ze het fijn. Er komt opluchting: eindelijk mag ze laten zien waar ze al jaren mee rondloopt. Ze gaat beetje bij beetje meer haar mening geven aan haar ouders. Ze wordt zekerder van zichzelf. En wie weet durft ze binnenkort die leuke man aan te spreken die ze altijd bij de bakker tegenkomt.

 

Tarieven:

Mijn tarieven zijn inkomens afhankelijk. Bij een gezinsinkomen van:
minder dan € 20.142,- bruto per jaar betaal je € 50,- voor een sessie van 75 minuten.
€ 20.142,- tot € 33.994,- bruto per jaar betaal je € 60,- voor een sessie van 75 minuten.
€ 33.994,- tot € 68.507,- bruto per jaar betaal je 70.- voor een sessie van 75 minuten.
€ 68.507,- of meer bruto per jaar betaal je € 80,- voor een sessie van 75 minuten.

Mensen met minimale financiële middelen (bijstandsniveau) die geen beroep kunnen doen op vrienden of familie om financieel bij te springen kom ik graag tegemoet. Het tarief zullen we in overleg bepalen.

 

Tijdelijke stop voor nieuwe cliënten en trainingen:

Momenteel neem ik geen nieuwe cliënten aan en geef ik geen trainingen. Zodra dit verandert, vermeld ik dat op de site. Mocht je hier bericht van willen ontvangen, laat het me dan weten. Je krijgt op dat moment vrijblijvend een email.