Open en bloot.

Mag ik het eens met je hebben over openheid?

In mijn blog  ‘Een leugentje om bestwil’ gaf ik je mijn visie op zo’n leugentje en op het niet uitspreken van wat jij wilt, denkt of voelt.
Vaak denken we onszelf of de ander een dienst te bewijzen door niet open en eerlijk te zijn. Ga maar eens na: je wilt de ander geen pijn doen en zegt dus niet tegen je buurvrouw dat je geen zin hebt om elke week uitgebreid koffie met haar te drinken. Of je bent bang afgewezen te worden wanneer je een grens aangeeft en gaat dus mee helpen verhuizen terwijl je al last van je rug hébt.
Als je mijn vorige blog gelezen hebt en daarna eens op jezelf hebt gelet heb je wellicht ontdekt dat juist niet open zijn kan kwetsen. Je laat jezelf in de steek en creëert afstand tot de mensen om je heen. Datgene dat je juist wilde beschermen: de verbinding (met de ander of jezelf), wordt geschaad door niet uit te spreken wat er in je leeft.

Maar wie ben jij om te weten wat goed is voor die ander? Kun jij in diens hoofd kijken en zien welke reactie van jou hem of haar het meest helpt? Misschien is jouw eerlijkheid wel exact wat die ander nodig heeft… weet jij veel… het kan voor hem of haar zomaar een cadeautje zijn om de ogen geopend te krijgen door jouw feedback. Dat patroon waar diegene al jaren in vast zit kan er helder door worden zodat het kan worden doorbroken. Gewoon als bonus van dat jij jezelf of jullie relatie zo waardevol vindt dat je de moed hebt gehad je uit te spreken. Denk aan die collega die steeds de kantjes ervan af loopt waardoor iedereen hem is gaan mijden zonder hem te vertellen waarom. Als je zegt wat je ervaart, kan een ander ervoor kiezen iets aan zijn gedrag te veranderen. Anders blijft het zoals het was. Dus hoe ‘helpend’ is het om niets te zeggen?

En jij: is het werkelijk waar dat jij er niet tegen kan als je eens een woordenwisseling met iemand hebt? Ik denk dat zo’n zelfbeeld jou tekort doet. We baseren ons zelfbeeld op ervaringen van vroeger. Maar nu is niet vroeger. Nu is nu.
En stel dát je grootste angst uitkomt en de ander niet kan omgaan met wat jij laat zien, en daarom bij je weggaat? Wil je dan toch die persoon om je heen hebben? Helpt dat jou om gelukkig te zijn? Er zijn bendes mensen op de wereld dus er zullen er ongetwijfeld een paar bij zijn die jou geweldig vinden zoals je bent.

Ondanks al onze angsten is de kans dat je relaties zich verdiepen als jij eerlijk(er) wordt behoorlijk groot. Jij wordt er sterker en zelfverzekerder van en jullie relatie wordt veiliger en hechter, juist omdat je ontdekt dat de ander het kan hebben als jij jouw waarheid spreekt.

Even open en bloot: ik ben altijd heel bang geweest om afgewezen te worden. En eerlijk gezegd: ik ben het nog. Maar daarnaast ben ik gaan beseffen dat het ergste dat mij kan overkomen is mezelf niet te laten leven zoals ik ben. Dat ik straks op mijn 85e in het bejaardenhuis zit en terugkijk op een leven dat maar half geleefd is. Omdat ik te bang was om werkelijk mij te zijn. Dus ik scharrel steeds maar weer mijn moed bij elkaar en ben zo eerlijk als ik op dat moment durf. Stap voor stap word ik opener en mijn relaties groeien mee.

En nu jij. Hoe authentiek ben jij?
Een betere vraag is: hoe authentiek wil je zijn?
Want uiteindelijk gaat het over jouw verlangens en jouw keuze om daarnaar te handelen.
Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zal je leven blijven zoals het altijd al was. Maar het omgekeerde geldt dus ook: als jij een nieuwe keuze maakt, en iets anders gaat doen, garandeer ik je dat je leven zal veranderen in de richting waar jij je goed bij voelt. Kies maar…

Muziek: klik op onderstaande afbeelding: Anouk: Wen er maar aan.