Training “Wat zegt mijn gevoel?” – Ontdek hoe je lichaam de weg wijst

Ergens onderweg in ons leven zijn wij iets kwijtgeraakt. We zijn onze spontaniteit gaan beperken, onze impulsen en emoties gaan onderdrukken. Vaak is dat omdat we hebben ervaren dat onze ouders, leraren etc. er niet goed mee overweg konden.

Je kunt deze onderdrukking vergelijken met wat er gebeurt als je in een snelstromende beek een dam legt. Schoon, bruisend, tintelend water wordt stilstaand, troebel water. Je kunt niet meer zien wat er in dat water leeft. Zo is dat ook met ons. We vergeten wie we zijn, wat we willen, kunnen onze levenslust niet meer voelen. We houden ons in, kunnen niet meer voluit liefhebben, boos worden, huilen.

Terwijl al die emoties een boodschap voor ons hebben: emoties hebben een signaalfunctie: ‘negatieve emoties’ vertellen dat er een behoefte is die niet vervuld is: Deze behoefte kan bijvoorbeeld bestaan uit behoefte aan zorg, contact, ruimte, of het erkennen van jouw grens of mening. ‘Positieve emoties’ zeggen waar we gelukkig van worden, welke kant we op willen in ons leven. Als je dat allemaal wegdrukt, hoe neem je dan je beslissingen? Hoe kun je dan werkelijk voelen en laten zien wie jij bent, waar je goed in bent, waar je naar verlangt? Het is dus zaak je emoties weer hun plaats als kompas terug te geven en weer voluit te gaan leven.

Emoties voelen is soms lastig, veel mensen vinden het lastig om b.v. hun verdriet, angst, boosheid te voelen of uiten. Die emoties lijken soms in weg te zitten; we willen ons graag ‘goed’ voelen. Maar we hebben ze gekregen om ons in balans en gezond te houden. Onder andere voor herstel van datgene wat uit evenwicht is op het gebied van contact met anderen. Ze willen ons iets zeggen. Wat is niet altijd direct duidelijk.

Om hun boodschap te horen moeten we ze voelen en uiten. Anders vervormen ze tot iets negatiefs. Als je ze voelt en uit wordt helder wat ze je willen zeggen en ondersteunen ze je in hoe jij je leven wilt leven.

Wat kan deze training voor jou betekenen?

Je impulsen onderdruk je door een dam van lichamelijke spanning te bouwen in je lijf waardoor ze niet meer naar buiten komen. Je kunt er ook niet door naar binnen kijken om te zien wat je voelt en wilt. Als je vaak je impulsen hebt onderdrukt, wordt je chronisch gespannen. Soms voel je die spanning, soms ben je die niet bewust.

We maken in deze training gebruik van de bewezen methode Emotioneel Lichaamswerk (ELW)® maak je beetje bij beetje deze spanning los. Dit doe je door: bewegen, ademen, geluid maken. En daarbij breng je je aandacht telkens naar je lijf en alles wat je voelt. Zodat je alles kan waarnemen wat er in je loskomt, in je leeft. Door te voelen wat er in je leeft, ontstaat automatisch een veranderingsproces. Er komt ruimte om te zijn zoals je bent. Daarnaast laat het lichaamswerk de natuurlijke energie van je lichaam weer stromen. Je wordt meer ontspannen en krijgt meer zin in je leven.

Je denken heeft vaak een beeld van jezelf ontwikkeld en het is maar de vraag of dat beeld klopt. Misschien stukjes: je gedraagt je misschien inderdaad regelmatig zo. Maar daarachter zit jouw hele potentie als mens, al jouw mogelijkheden. In de oefeningen ontdek je nieuwe stukken van jezelf zodat je ook werkelijk een keus hebt tussen hoe je het nu doet en hoe je het ook zou kunnen gaan doen. En dat geeft vrijheid.

Resultaat van de training:

  • je ontwikkelt meer contact met je lichaam en je gevoel,
  • er komt meer ontspanning in je lijf,
  • je ervaart meer rust in je hoofd,
  • je hebt nieuwe inzichten over jezelf gekregen en hebt je grenzen verlegd

Ervaringen:

“Sinds de cursus, beleef ik het leven intenser en is er tegelijkertijd meer rust en ruimte voor ontspanning gekomen. Ik “moet” minder en “mag” meer. Dankzij de cursus ben ik een nieuw pad in mijn leven ingeslagen; het einddoel is nog niet bereikt, maar wat geniet ik van de reis!!!”

“Door de cursus Emotioneel Lichaamswerk sta ik steviger in mijn schoenen en blijf ik meer bij mezelf. Ik voel meer ruimte in mijn lijf en sta meer stil bij mijn gevoel. Ik voel het leven nu van top tot teen!”

Deze training kan los gevolgd worden én is onderdeel van de jaartraining ‘Leven vanuit eigenheid – jouw schoonheid in de wereld zetten’.

Mocht je daar behoefte aan hebben, dan kan deze training gecombineerd worden met één of meer individuele sessies om de specifieke dingen waar jij tegenaan loopt verder uit te werken.

Praktische informatie over kosten, data en locatie, vindt je in de agenda.
Vragen over de trainingen kun je stellen op de contactpagina

Tijdelijke stop voor nieuwe cliënten en trainingen:

Momenteel neem ik geen nieuwe cliënten aan en geef ik geen trainingen. Zodra dit verandert, vermeld ik dat op de site. Mocht je hier bericht van willen ontvangen, laat het me dan weten. Je krijgt op dat moment vrijblijvend een email.