Vind jij afwijzing ook zo pijnlijk?

Met het voornemen vandaag een inspiratie-mail te schrijven zit ik al een tijdje achter mijn computer. Handen op de toetsen, klaar voor de start.
Het scherm blijft leeg.

Allerlei beginzinnen komen bij me op, en ik vind ze allemaal niet goed genoeg.
Als ik luister naar mijn gedachtes hoor ik: ‘weet ik er wel voldoende van?’, ‘straks vinden mijn lezers het niks …’.
En dan realiseer me ik dat ik hiermee midden in het onderwerp zit waar ik over wil schrijven: angst voor afwijzing. Als ik schrijf zoals ik schrijf en jij (mijn lezer) vind het maar niks, dan krimp ik al bij voorbaat.

En dit is precies het punt waar het interessant wordt: wat maakt dat ik krimp, dat een mogelijke afwijzing zo naar voelt?
Het lijkt alsof de afwijzing ons zeer doet. Maar is dat wel de hele waarheid? Natuurlijk is het pijnlijk als je afgewezen wordt: je verlangt ergens naar en je krijgt het niet, je laat je zien en wordt niet ontvangen.
Maar er speelt nog iets: Als er iets gebeurt, hebben we daar gedachtes bij, altijd. Die kleuren die situatie in, geven hem betekenis.
Als jij mijn schrijven niet interessant vindt, kan zomaar de gedachte opkomen ‘ik heb niets interessants te melden en ben dus geen goede coach’. Als ik nog verder mijn gedachten volg, kom ik tenslotte uit bij de conclusie: ik ben niet goed genoeg. Pijnlijk….

Ga maar bij jezelf na: wat denk jij als je een gesprek met iemand aanknoopt en hij/zij verontschuldigt zich en gaat met iemand anders praten?
Als jouw partner de relatie verbreekt?
Als je ontslagen wordt?
Ik denk dat we van een ‘nee’ iets maken dat het niet is. Iets dat persoonlijk over ons gaat. Wij zijn niet OK.

Maar is dat wel zo? Als ik jou een stuk zelfgemaakte taart aanbiedt en jij zegt nee, is mijn taart dan mislukt? Of vind je mij niet aardig?
Misschien houd jij wel niet van taart, of heb je net een overvloedige lunch op. Dat een ander nee zegt tegen iets dat jij te bieden hebt, zegt niet zozeer iets over jou, maar over de ander. Geef ik dezelfde taart aan iemand anders, dan zal diegene hem misschien graag opeten. De ‘ja’ of ‘nee’ hangt dus sterk af van de behoeftes van de ander. Niet van jouw waarde. En hoeft dus ook niets te zeggen over de invulling van jouw verlangens in de toekomst.

Voel jij je vaak rot bij een afwijzing? Als dat zo is: hoe ga je daar dan mee om?
Geloof jij alles wat je erover denkt?
Kun je zo naar afwijzing kijken dat je er minder last van hebt, of er zelfs sterker van wordt?
Steun jij jezelf op zo’n moment?

Wil je meer over weten hoe je om kan gaan met afwijzing? Ik help je hier graag bij. Op 9 september geef ik de workshop ‘Krachtig omgaan met afwijzing’. Je krijgt een andere manier van kijken naar afwijzing aangereikt, onderzoekt jouw reacties erop, en oefent positieve manieren om met afwijzing om te gaan. Je bent van harte welkom!

Waar: d’n Intheek, Dorpsstraat 113, Mierlo.
Wanneer: zondag 9 september 14.00 – 17.00 uur.
Kosten: 15 euro.