Sorry!

Ken je dat?
Iemand botst tegen jou op en jij zegt sorry.
In een groep die druk aan het praten is, wil jij een vraag stellen. Je start je zin met ‘sorry’ …
Je zegt sorry als je de serveerster aanspreekt omdat ze je al zo lang niet heeft geholpen…
Je relatie is net uit en als je vriendin vraagt hoe het met je gaat begin je te huilen. Je zegt sorry…

Waarom zeg je dan eigenlijk sorry? Is dat werkelijk nodig? Sorry zeg je als je iets hebt gedaan dat de ander werkelijk last of pijn bezorgt. Maar niet als ook jij aan een gesprek wilt deelnemen of de ander erop wilt wijzen dat je graag een kopje koffie hebt.
En wat doet het met jou als je sorry zegt terwijl dat helemaal niet nodig is? Hoe voel jij je dan?
Vind je het vervelend dat je zo vaak sorry zegt? Krijg je er achteraf een rotgevoel van omdat je jouw eigen gevoelens hebt genegeerd? Ben je gefrustreerd omdat je wéér degene bent die sorry moest zeggen? Dan is het tijd om er iets aan te doen. Sorry zeggen voor wie je bent, voor jouw behoeftes of emoties maakt je kleiner. Dus hou op met je te verontschuldigen voor jou.

Hoe pak je dat aan?
Tip 1: Als jij iemand bent die snel sorry zegt: betrap jezelf erop als de verontschuldiging bij je opkomt en zeg even niets. Dat geeft je de tijd om na te denken of je werkelijk iets hebt gedaan dat een sorry nodig maakt in jouw ogen.
Tip 2: Mocht er toch een onnodige sorry aan jouw lippen ontsnappen (en dat zal de komende tijd heus nog wel eens gebeuren) … op het moment dat je dat in de gaten krijgt: waardeer jezelf omdat je jezelf hebt betrapt. Super! De volgende keer heb je het nog eerder door en na een tijdje zeg je geen onnodig sorry meer.
Tip 3: In plaats van sorry zeggen, vraag je liever af: wat voor moois, liefdevols, leuks voeg jij toe aan de wereld? Moeten mensen om je grapjes lachen, kun jij goed luisteren, ben jij een voorbeeld in hoe jij je werk aanpakt, ben je een warme vader of moeder? Ieder mens heeft kwaliteiten. Jij dus ook. Neem regelmatig een moment om te bedenken welke bijdrage jij die dag hebt geleverd aan jouw leven of dat van een ander, hoe klein ook (je hebt de buurvrouw gegroet, de kinderen waren op tijd op school, je bent lekker uitgebreid in bad gegaan, door jouw inzicht kwam het project op je werk weer een stap verder). Dat helpt je om positiever naar jezelf te gaan kijken en daardoor verdwijnt je neiging om sorry te zeggen voor niets, langzaam maar zeker. En dat voelt goed.

Veel plezier!