Tobben of voeten

Kun jij gemakkelijk meerdere dingen tegelijkertijd doen? Zoals een gesprek voeren terwijl je een boodschappenlijstje maakt, of een begroting opstellen terwijl je gedachten bij iets anders zijn… Nee? Dat is geweldig nieuws!

Waarom?
Veel mensen vinden zichzelf regelmatig terug in gepieker. Gaat het mijn kind wel goed op school, haalt mijn geld het tot het einde van de maand, komt het wel in orde met… Herken je dat? Vermoeiend he! Je gedachten draaien cirkeltjes en meestal lost het niets op. Je gaat steeds meer ‘in je hoofd zitten’ en het enige dat het oplevert is onrust.

Laten we eens een proefje doen om te kijken wat er gebeurt als jij je gedachten ergens anders op richt dan op je tobberige gedachten. Neem even de tijd voor elk van de 4 stappen:
1. Zijn er nu gedachten in je hoofd? Kijk er maar naar, je hoeft er niets aan te veranderen.
2. Voel jij je voeten?
3. Richt je aandacht maar eens in je voeten; welke temperatuur hebben ze, waar raken ze je schoenen (of de vloer), kun je alle delen van je voeten even goed voelen? Probeer alles waar te nemen wat er in je voeten te voelen is.
4. Maak dan je aandacht van je voeten los. Pieker je nog (even veel)?

Als je niet gewend bent om je aandacht in je lichaam te brengen, en het lukt je niet om je voeten goed te voelen, kan het volgende helpen: Trek je schoenen uit en masseer even met aandacht je voeten. Of schud je voeten los terwijl je op één been staat (en daarna op het andere). Doe het proefje dan eens opnieuw. Hoe is het nu?

Je zult gemerkt hebben dat zodra je ophoudt met je aandacht in je voeten te richten het denken weer terugkomt. Breng daarom, om meer rust in je hoofd te krijgen, regelmatig je aandacht in je voeten. In de rij bij de kassa, achter je bureau, tijdens het eten koken, etc. Als je dit een tijdje doet zal je merken dat je steeds gemakkelijker kunt schakelen van tobben naar voeten.

Merk je geen effect? Neem dan contact met mij op.  Ik bied je één kosteloze sessie aan waarin we samen kijken wat er nodig is om minder te tobben en meer te voeten. O nee, voelen.