Wat vind jij van jou?

Iedereen heeft een beeld van zichzelf. Een idee over hoe je in elkaar zit. Over welke kwaliteiten en minpunten je hebt.

Dit beeld heeft zich in de loop van je leven gevormd. Het is opgebouwd uit je ervaringen en de manier waarop anderen op jou reageerden. En je gelooft in dit beeld. Je denkt dat jij werkelijk zo bent. Herken je dat?

Als je een prettig en passend beeld van jezelf hebt, is dat prima. Een positief zelfbeeld helpt je om je leven zo op te bouwen, dat het bij jou past. Het helpt je liefdevolle, respectvolle relaties aan te gaan met mensen die jou voeden.

Maar als jij een beeld van jezelf hebt dat negatief is, belemmert het je.

Als je negatief over jezelf denkt, geeft dat stress. Je vindt jezelf niet goed genoeg, het moet altijd anders, beter. De dingen waar je goed in bent, zie je niet, of je laat ze niet meetellen. Je begrijpt niet goed waarom je partner en je vrienden van je houden. En waarom je baas tevreden over je is… eigenlijk ben je in jouw ogen niet goed genoeg in je werk. Je mist kansen, haalt niet uit het leven wat erin zit.

Als dit je bekend voorkomt, is het tijd voor verandering.

Jouw zelfbeeld is namelijk niet meer dan een plaatje van de werkelijk. Een verzinsel. Je hebt het lange tijd met je meegedragen, hebt onbewust naar bevestiging gezocht en die dus gevonden. Maar ik weet zeker: als jij een zelfbeeld hebt waar je ongelukkig van wordt, is het NIET waar.

Zoals je jouw oude zelfbeeld hebt opgebouwd, kun je ook een nieuw creëren.

Ga op zoek naar je kwaliteiten. Kijk eerlijk naar jezelf en de dingen die je doet. Vraag jezelf af: hoe zou ik dit positief kunnen benoemen? Vraag de mensen om je heen wat ze fijn aan jou vinden. Je zult versteld staan… En herhaal, herhaal, herhaal je nieuw ontdekte kwaliteiten voor jezelf. Net zolang tot je er zelf in gelooft.

Je bent het waard!